Izradite deterdžent za pranje rublja

Izradite deterdžent za pranje rublja

Iako vam odjeća može mirisati svježe, vodeći brendovi sredstava za pranje rublja često koriste štetne kemikalije koje dovode do negativnih zdravstvenih učinaka. Prilikom sušenja deterdženata za rublje i omekšivača, emitira se više od 25 isparivih organskih spojeva, od kojih su mnogi klasificirani kao opasni zagađivači zraka. Oni idu, osim negativnih utjecaja na okoliš, u rasponu od iritacije kože i grla do karcinogenosti.

Jedna od najštetnijih kemikalija koja se nalazi u deterdžentu za pranje rublja je 1,4-dioksan. Ova kemikalija koja se nalazi u bojama i lakovima nalazi se u vodećim brandovima deterdženata za rublje. EPA (Environmental Protection Agency) ovo otapalo smatra kancerogenom za ljude te navodi:

„1,4-dioksan se koristi kao otapalo. Akutna (kratkotrajna) izloženost visokim razinama 1,4-dioksana uzrokovala je vrtoglavicu, pospanost, glavobolju, anoreksiju i iritaciju očiju, nosa, grla i pluća kod ljudi. Također može iritirati kožu. Oštećenja jetre i bubrega primijećena su kod štakora kronično (dugoročno) izloženih u njihovoj pitkoj vodi. U tri epidemiološke studije na radnicima izloženim 1,4-dioksanu, promatrani broj slučajeva karcinoma nije se razlikovao od očekivanih smrti od raka. Tumori su primijećeni kod oralno izloženih životinja. EPA je klasificirala 1,4-dioksan kao skupinu B2, vjerojatni kancerogen za ljude. “

Upotrebom deterdženata koji sadrže 1,4-dioksan ili druge štetne kemikalije, tijelo izlažete istima. Iako se deterdžent koristi za pranje odjeće, on ostaje u vašoj odjeći nakon ciklusa pranja. Također, kao što vidite, postoje i akutne nuspojave ove kemikalije samo ako je udišete ili izravnim dodirom kože. A to je samo jedna u nizu opasnih kemikalija. U formuli jednog deterdženta, čije sam sastojke proučila, postoji više od 25 drugih kemikalija.

Ostale opasne tvari poput natrijevog lovorovog sulfata (SLS), amonijaka, nonilfenol-etoksilata, fenola i fosfata, mogu dovesti do drugih značajnih zdravstvenih problema nakon što dođu u kontakt s vašom kožom. Osim toga, važno je da znate da proizvođači proizvoda za njegu rublja ne moraju nabrajati sve sastojke u svojim deterdžentima za rublje. Stoga, većina njih uopće nije napisana na etiketi!

Ove kemikalije ostaju u vašoj odjeći nakon ciklusa pranja, ali mogu i potencijalno prodrijeti kroz vašu kožu, posebno kada odjeća postane vlažna ili mokra. Npr., svaki put kada se znojite (posebno u blizini prepona ili pazuha) vaše tijelo apsorbira ostatke deterdženata koje sadrži tkanina. Drugi primjer izuzetno štetnih sastojaka su optička bjelila koja se mogu nalaziti u vašem deterdžentu. To su aditivi koji emitiraju plavu svjetlost i čine bjelinu svjetlijom svjetlošću. Spomenuta bjelila ostaju u odjeći dugo nakon pranja, što može uzrokovati iritaciju. Osim toga, oni se razgrađuju relativno sporo i mogu biti toksični za morski život.

Međutim, postoje mnogi drugi deterdženti za pranje rublja koji su prirodni, a ujedno su sigurni za vašu kožu i zdravlje. Takvih deterdženata postoji puno, pa je odabir najboljeg prirodnog deterdženta za rublje doista stvar izbora. Po svemu što sam istražila, moj glas definitivno ide Thieves deterdžentu za pranje rublja. On je 100% prirodan, a u sebi sadrži eterična ulja koja su podrška imunološkom sustavu.

Ukoliko ste pobornik home-made verzije deterdženta, evo nečega za vas! Donosim jednostavne recepte za izradu deterdženta za rublje i paste za skidanje mrlja s odjeće.

PASTA ZA MRLJE

Za izradu su vam potrebni:

  • 125g naribanog sapuna
  • 1 litra vode
  • 1/3 litre tekuće sode za pranje rublja
  • 2 čepa Thieves Cleanera

Postupak izrade:

U posudu naribajte sapun te ga prelijte vrelom vodom. Miješajte pjenjačom dok se sapun ne otopi. Nakon toga dodajte tekuću sodu i Thieves Cleaner. Stavite sve u staklenu teglu s širokim otvorom kako biste rukama (ili špatulom) mogli vaditi pastu.

 

DETERDŽENT ZA RUBLJE

Za izradu su vam potrebni:

  • 250g naribanog sapuna
  • 5 litara vode
  • 2/3 litre tekuće sode za pranje rublja
  • 1 čep Thieves Cleanera
  • 30 kapi eteričnog ulja po želji (ja stavim Lemongrass)

Postupak izrade:

U posudu naribajte sapun te ga prelijte vrelom vodom. Miješajte pjenjačom dok se sapun ne otopi. Nakon toga dodajte tekuću sodu, Thieves Cleaner i eterično ulje. Ulijte u staklene boce sa širim grlom i to je to.

Više o prirodnom Thieves Cleaneru i Thieves deterdžentu za pranje rublja, možete pročitajte ovdje.