Što se nalazi u zubnim pastama

Što se nalazi u zubnim pastama

S obzirom da pasta za zube ne mora biti progutana da bi toksini ušli u vaš sustav (oni mogu proći kroz sluznicu usta direktno u vaš krvotok) i da će prosječna odrasla osoba tijekom svog života koristiti oko 20 litara zubne paste, ovdje trebamo zastati. Zašto? Jer je to ogromna količina nečega što sustavno unosimo u organizam, a rijetko tko se zapita koliko je to sigurno.

Jasno je svima da na tržištu još uvijek postoje paste za zube koje sadrže opasne sastojke. Bitno je da si osvijestite koristite li vi upravo jednu takvu. Za paste za zube se često tvrdi da imaju od efekta izbjeljivanja do jačanja, ali ono što vam se često ne kaže jest da ti sastojci mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

 

Kontroverzni sastojci

Sigurno ste se zapitali što je to u pastama za zube, a da je potencijalno štetno. Možda ste i skeptični pa su vam potrebni konkretni dokazi. Evo što sam ja saznala!

Ovo su samo neki od sastojaka koji dokazano imaju ozbiljan utjecaj na na narušavanje našega zdravlja:

 

Fluor

Svi su čuli za fluor. U stvari, otprilike 95% uobičajenih pasta za zube koje se prodaju sadrže fluor. Dugo se tvrdilo da je fluor neophodan jer može ojačati zube i učiniti ih otpornijima na propadanje. Međutim, posljednjih godina raste zabrinutost zbog zdravstvenih rizika koje fluor može predstavljati, posebno kod male djece. Unos previše fluorida može uzrokovati probavne poteškoće, osipe na koži te poremećaj metabolizma glukoze. Zapravo, FDA zahtijeva naljepnicu za upozorenje na svakoj tubi zubne paste s fluoridom (koja se prodaje u SAD-u).

 

Triklosan

Wow, odakle da uopće krenem! Može od najnevjerojatnije činjenice koju sam pronašla, a tiče se upravo triklosana? FDA je 2016. zabranio triklosan u sapunima, ali i dalje je dozvoljen u pasti za zube. Tako je! Zabranjen je u proizvodu koji koristimo na rukama, ali ne i u proizvodu koji stavljamo u usta.

Triklosan je, po definiciji, pesticid, ali upotrebljava se kao antibakterijsko sredstvo u pastama za zube s tvrdnjom da pomaže u borbi protiv plaka i gingivitisa. Čak se smatra i „super-kemikalijom“ zbog zastrašujuće snažnih načina za borbu protiv bakterija. Triklosan se povezuje s nizom zdravstvenih problema, a neki od njih uključuju rak, oslabljenu funkciju srčanog mišića, endokrine probleme, deformaciju kostiju itd.

 

Saharin

Saharin je zamjenski šećer na bazi nafte. Najčešće se koristi u dijetnoj hrani, bezalkoholnim pićima, balzamima za usne, ali i pastama za zube. Otprilike je 350 puta slađi od šećera u mlijeku i spada u istu kategoriju zaslađivača kao metilni ester. Saharin je bio povezan s karcinomom u nekoliko kliničkih studija 1970-ih, ali i dalje je uobičajeni dodatak u hrani i higijenskim proizvodima.

 

Karagenan

Karagenan je dobiven iz morskih algi i uobičajeno je sredstvo za zgušnjavanje u pastama za zube. Može se naći i u namirnicama poput čokoladnog mlijeka, jogurta i vrhnja. Korištenje u prirodnoj hrani i pastama za zube ne znači da je potpuno siguran. Pokazalo se da potencijalno uzrokuje upalu u crijevima i moguće tumore debelog crijeva.

 

Aspartam

Aspartam se vrlo često spominje kao najopasniji zaslađivač modernog doba. Koristi se kao nadomjestak šećera i vjerojatno je najčešći umjetni zaslađivač današnjice. Nalazi se u hrani, pićima, pastama za zube itd. Aspartam je poznat po upotrebi u niskokaloričnim ili dijetalnim proizvodima. Aspartam je oko 200 puta slađi od šećera, pa se znatno manje toga može iskoristiti za postizanje iste razine slatkoće, zauzvrat zadržavajući kalorije u hrani i pićima relativno niskim.

Zvuči sjajno? E, pa baš i nije!

Moguće nuspojave aspartama mogu uključivati ​​migrene, vrtoglavicu, napadaje, mučninu, drhtanje, grčeve mišića, debljanje, osipe, depresiju, umor, razdražljivost, nesanicu, probleme sa vidom, gubitak sluha, tjeskobu, gubitak pamćenja, tumor mozga, urođene mane i bolove u zglobovima. Konzumiranje aspartama potencijalno može dovesti do bolesti poput Alzheimerove, dijabetesa, multiple skleroze, epilepsije, limfoma, Parkinsonove bolesti i fibromijalgije. Ima li ovome popisu kraj?

 

Parabeni

Parabeni su prilično čest dodatak u kozmetici, uključujući i paste za zube. Upotrebljeni kao konzervans, parabeni su kemikalije koje mogu oponašati hormon estrogen i potencijalno mogu izazvati probleme s rakom, razvojem i reproduktivnim sustavom. Neke od kemikalija na koje valja paziti su: Metilparaben, Etilparaben, Izobutilparaben, Propilparaben, Butilparaben, Izopropilparaben, Benzilparaben.

 

Natrij Lauryl Sulfate & Sodium Laureth Sulfate

Većina ljudi misli da što više pjene ima, čišći će biti zubi. Nažalost, pjena ne čisti vaše zube. Ova dva sastojka površinski su aktivni sastojci koji se koriste u raznim proizvodima od industrijskih čistača do pasta za zube, a njihova je glavna svrha pružanje pjenaste pjene. Problem sa SLS-om i SLES-om je što mogu uzrokovati čireve, probleme sa želucem, karcinom i dr.

 

Propilen glikol

Propilen glikol je mineralno ulje koje se u industrijskoj klasi koristi za zaštitu od smrzavanja, boja, emajla i sredstva za odmrzavanje aviona. On se dodaje u paste kako bi tekstura bila glatka. Nažalost, također može uzrokovati rak, reproduktivne probleme i iritaciju kože.

Nadam se da nećete imati noćne more uzrokovane pastama za zube. Smisao ovoga posta je informirati vas, ali i jasno dati do znanja da se svega ovoga ne morate bojati jer postoje paste za zube bez svih kemikalija, pesticida, gmo-a, glutena, fluorida, saharina, sls-a, sles-a, karagenana, parabena, triklosana, umjetnih zaslađivača ili aditiva, propilen glikola, deterdženata ili bilo koje sintetike.

 

Zbog svega navedenoga, ja sam se odlučila za Thieves liniju proizvoda, za oralnu higijenu, koji su 100% prirodni. Sadržavaju mješavinu eteričnih ulja koja je podrška imunološkom sustavu, stoga me ta činjenica dodatno veseli. Održavam osobnu higijenu, a u isto vrijeme pozitivno utječem na svoje zdravlje. Može li bolje?

 

 

Evo što sve možete pronaći od proizvoda za oralnu higijenu:

Thieves Dental Floss

Kao i sve iz Thieves linije, i konac za zube se sastoji od prirodnih supstanci. Dakle, u potpunosti je siguran i bez svih navedenih štetnih sastojaka. Ono što je mene oduševilo kod njega jest da je izuzetno čvrst i tanak, a ima super okus i miris zbog mješavine eteričnih ulja Thieves.

Thieves Mouthwash

Ova vodica za ispiranje usta će vam trajati čitavu vječnost! Izuzetno je jaka jer je koncentrirana pa je moj savjet da ju razrijedite prije korištenja.

Thieves Aromabright Toothpaste

Ova pasta za zube je idealna za dječicu koja više nisu ljubitelji slatkih pasti i žele prijeći na “odraslu verziju”. Nježne je pepermintaste arome, a ja ju, zbog glatke teksture koristim i kao dezodorans kremu. Zvuči čudno, ali probajte!

Thieves Dentarome Toothpaste

Ova pasta mi je zaista najbolja pasta koju sam ikada koristila. Bez obzira što je često prijelaz, s komercijalnog proizvoda na prirodan, popriličan izazov, ovdje ćete se zasigurno začuditi i shvatiti kolika je moć prirode. Vrlo mala količina paste će vam savršeno osvježiti i očistiti usnu šupljinu.