Njega kose kokosovim uljem

Njega kose kokosovim uljem

Kokosovo ulje veoma je zdrava i vrijedna namirnica brojnih terapeutskih odlika i primjena u kulinarstvu.

Općenito blagotvorno utječe na organizam, a naveliko se koristi i za njegu kože, kose i noktiju. Ovo ulje izvrsno djeluje na kosu kada ga koristimo u prehrani jer poboljšava apsorpciju vitamina topivih u masti (A, D, E i K) te nekih vitamina B kompleksa.

Kokosovo ulje izvrsno je za primjenu na samoj kosi i vlasištu. Za razliku od većine drugih ulja, ono se dobro upija u vlasište (korijen vlasi) i u samu vlas. Stoga djeluje brzo i učinkovito.

 

BENEFITI KORIŠTENJA KOKOSOVOG ULJA U NJEZI KOSE

Kokosovo ulje za kosu pruža mnoge blagodati, ponajviše zbog obilja korisnih masnih kiselina.

To se može primijetiti i veoma brzo nakon primjene. Već na sam dodir pod prstima primijetiti ćemo razliku, a nakon redovitoga korištenja kosa će biti navlažena, nahranjena, podatnija i sjajnija.

Također zdrava, glatka i sjajna kosa mnogo se lakše češlja i oblikuje. Kod nabave ulja za njegu kose upamtimo da najbolje djeluje samo posve čisto, 100%-tno hladno tiješteno djevičansko kokosovo ulje iz ekološkoga uzgoja.

 

1. Kokosovo ulje poboljšava zdravlje vlasišta

Da bi kosa bila lijepa i zdrava, zdravo mora biti i vlasište. Upravo je kokosovo ulje izvrsno za njegu, ali i za ublažavanje te liječenje brojnih stanja na vlasištu. Poznato je po svojim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima. Tako pozitivno djeluje kod raznih infekcija na vlasištu, a osobito peruti. Ublažava tegobe kao što su svrbež, ekcemi, osipi i psorijaza.

Primjenom ulja eventualne ogrebotine, ranice i krastice na vlasištu brzo prolaze. Također, muškarci koji briju kosu i bradu kokosovo ulje mogu koristiti za njegu nakon brijanja. Isto se odnosi i na depilaciju kod žena.

 

2. Kokosovo ulje potiče rast kose

Iako se kod jakoga ispadanja kose uvijek moramo savjetovati s liječnikom, kokosovo ulje će kod manjih problema itekako pomoći. Ono hrani korijen kose i sprečava ispadanje vlasi. Redovitim korištenjem ubrzava se rast kose koja postaje gušća i zdravija.

Kokosovo je ulje izvrsno za njegu obrva i trepavica te potiče njihov rast.

 

 3. Kokosovo ulje hrani i njeguje kosu

Kokosovo ulje je nezamjenjivo u njezi kose!

Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem uvelike štiti vlasište, korijen kose i vlasi. Njega kokosovim uljem olakšava raščešljavanje kose, što je osobito važno kod duge i kovrčave kose. Također, kovrčava kosa bit će sjajnija i ljepša, a ovim uljem možemo lijepo naglasiti kovrče.

Tko boji kosu prirodnim bojama, kokosovim uljem može pojačati djelovanje, jer kako je već spomenuto, ovo ulje dobro prodire u vlas. U suho bilje za bojenje pomiješano s toplom vodom dodamo otopljeno kokosovo ulje.

 

4. Kokosovo ulje obnavlja oštećenu kosu

Osim sveprisutnih UV zraka koje oštećuju i isušuju kosu, kosa se oštećuje i zbog zagađenja zraka, neadekvatne prehrane, čestoga pranja i četkanja, bojenja i raznih ostalih kemijskih tretmana. Kokosovo će ulje izvrsno nahraniti suhu i ispucanu kosu te joj podariti novi sjaj.

Kosa će naočigled živnuti i postati vlažnija, nahranjena i sjajna.

 

5. Kokosovo ulje štiti kosu od novih oštećenja

Kokosovo ulje vlas obavija zaštitnim slojem, a pri tome kosa nije teška i masna. Tako je štiti od daljnjih, gore navedenih potencijalnih oštećenja i smanjuje joj statički elektricitet.

 

KAKO GA KORISTITI

Kokosovo ulje je na temperaturama od 23 do 250C kruto, a tada se razmekšava i postaje tekuće. Takvo se lakše nanosi kosu, pa ga stoga ne treba držati u hladnjaku.

Ako se nije otopilo, željenu količinu ulja stavimo u posudicu koju stavimo u drugu posudicu s vrućom vodom ili na štednjaku načinimo parnu kupelj. Zimi posudicu možemo staviti na radijator. Ulje će brzo postati tekuće i spremno za primjenu.

  • Preporučuje se redovita primjena, 2 do 3 puta tjedno – osobito kod suhe i oštećene kose te tegoba s vlasištem. Poželjno je da kokosovo ulje na kosi držimo najmanje 1 do 2 sata, ili još bolje preko noći. Ponekad, za sjaj i zaštitu kose ulje prema potrebi nanosimo samo na vrhove ili pramenove.
  • Kokosovo ulje je izvrsno kao intenzivna hranjiva maska. Imamo li vremena, možemo je nanijeti tijekom dana ili navečer, da je držimo preko noći – sve do jutra. Zamotamo je u ručnik.
  • Kokosovo ulje možemo koristiti i prije pranja kose. Preporučuje se temeljito ga umasirati u vlasište i kosu te ostaviti da djeluje 15 do 30 minuta. Potom kosu smočimo i na uobičajeni način operemo šamponom.
  • Kod jako masne se kose nanošenje na vlasište ne preporučuje (može samo povremeno). Ako imamo masnu kosu, kokosovo je ulje najsigurnije nanesti od sredine kose do vrhova.

 

 

Izvor


Kontaktirajte me