Emocionalno zdravlje i eterična ulja

Emocionalno zdravlje i eterična ulja

Nedavno sam, istražujući ovu temu, pronašla jedan odličan članak kojeg sam odlučila proučiti kako bih sve važne informacije podijelila s vama.

Svi se zasigurno slažemo da su emocije jedna od ključnih sastavnica našega života koja uvjetuje cjelokupno zdravlje.

 

Povezanost emocija i eteričnih ulja

Naše emocije pokreće nekoliko elemenata:

  • naše prirodno raspoloženje,
  • način na koji smo odgojeni da reagiramo,
  • naše okruženje,
  • ono što konzumiramo te
  • naši hormoni.

 

Kada je riječ o esencijalnim uljima, ne postoji jedinstveni pristup pa je važno pokušati nekoliko njih kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara.

Za razliku od farmaceutskih proizvoda, esencijalna ulja djeluju skladno s našim tijelom. Baš kao što je i hrana koju jedemo osobni izbor – što nam odgovara, a što ne – tako su i esencijalna ulja osobni izbor. Iako nešto može dobro funkcionirati za vašeg bližnjeg, možda ne mora i za vas.

Svako esencijalno ulje ima glavno svojstvo ili “djelovanje” u kojem je najbolje, ali i sva imaju višestruko djelovanje.

LAVANDA je najpoznatije od svih esencijalnih ulja i ima reputaciju koja nam pomaže da se opustimo i bolje naspavamo. Jeste li znali da je to jedno od najboljih ulja koje se koriste tijekom dana kako bi se vaš um usredotočio? To je također nevjerojatno za vaše zdravlje kože. Mnogi od nas koriste ga u serumima za lice i kod manjih posjekotina i opeklina, pa čak i za potporu zdravim stanicama kože kod uboda insekta. Ovo je samo kratki popis svih područja koja esencijalno ulje lavande podupire. Ovo je zaista dokaz višeznačne ljepote esencijalnih ulja!

 

Naš mozak

Kad su emocije u pitanju, esencijalna ulja djeluju uglavnom kroz limbički sustav. Limbički sustav nalazi se s obje strane talamusa, točno ispod mozga, usred glave. Glavna funkcija limbičkog sustava je emocionalna i također podržava sjećanja, motivaciju, ponašanje i učenje, a sve je to povezano s emocionalnim odgovorima. Liječnici sada razumiju duboku vezu između naših emocija i našeg tjelesnog zdravlja. Sjećanja i traume mogu pridonijeti emocionalnim problemima koji tada mogu uzrokovati stvarne fizičke traume.

Candace Pert izjavila je: “Potisnute traume uzrokovane neodoljivim osjećajima mogu se pohraniti u dio tijela, što će utjecati na našu sposobnost da osjetimo taj dio ili ga čak pomaknemo.

Candace Pert (1946.-2013.) Bila je međunarodno poznata autorica, neuroznanstvenica i farmakologinja koja je objavila više od 250 istraživačkih članaka. Danas se shvaća da su limbički sustav, koji čine amigdala i hipokampus, vrlo blizu njušnog živca (našeg njuha). Njušni živac šalje poruke izravno limbičkom sustavu, a zatim pokreće i utječe na emocije i sjećanja. Ispitivano je i dokazano da upotreba esencijalnih ulja putem njuha može pomoći u oslobađanju emocionalnih trauma i u nekim slučajevima aktivirati određene hormone kao što su serotonin i dopamin.

Kvaliteta

Kvaliteta ulja koje kupujete izuzetno je važna kada želite terapijsko djelovanje. Mnoge naftne tvrtke koriste sintetiku za pojačavanje arome ulja ili uklanjaju molekule kako bi ugodnije mirisalo. Time uklanjaju dio sinergije djelovanja i radne sposobnosti esencijalnog ulja. Ako iz pite od jabuka ostavite makar jedan sastojak, to više nije pita od jabuka, već nešto sasvim drugo. Kombinirani sastojci postaju nešto drugo od zbroja njegovih dijelova. To je ljepota sinergije.

Young Living jedina je tvrtka u Sjedinjenim Državama koja ne stvara esencijalna ulja. Izvlače ih iz biljaka koje ih stvaraju. Svaka druga tvrtka modificira ulja nakon što se destiliraju kako bi stvorila aromu ugodniju za potrošače. Oni se razmišljaju o tome da kupci koriste eterična ulja jer žele lijep miris već jer žele terapeutski učinak na svoje tijelo.

Upravo je to razlog zašto sam odabrala upravo ovoga proizvođača, nakon duže potrage.

Detalje o njihovom strogom načinu proizvodnje, u što ulažu vrijeme i novac, kako bi nam omogućili najkvalitetniji proizvod za naš i naše obitelji, pronađite OVDJE.

 

_________________

Izvor: https://bit.ly/32PU7fw