Koje kemikalije trebamo izbjegavati

Koje kemikalije trebamo izbjegavati

Naš se organizam na toksične mirise navikne, ali kada napravimo detoksikaciju, sintetički mirisi nam počnu smetati, što svjedoči i velik broj ljudi koje znam, a započeli su isti proces detoksikacije doma, kao i ja.

U prosječnom kućanstvu možemo naći 60-tak štetnih kemikalija koje nam štetet i krtkoročnim i dugoročnim korištenjem.

Nacionalna akademija znanosti SAD-a ističe da je oko 95 posto kemikalija koje se koriste u sintetičkim mirisima izvedeno iz nafte (sirove nafte).
Oni uključuju derivate benzena (kancerogene), aldehide, toluen i mnoge druge poznate otrovne kemikalije povezane s karcinomom, anomalijama ploda, poremećajima središnjeg živčanog sustava i alergijskim reakcijama.
Neki od najgorih toksičnih sastojaka koji se koriste u losionima, šampon ima, deterdžentima za pranje rublja, proizvodima za čišćenje itd. uključuju sintetičke mirise. Svi oni su često su navedeni na naljepnicama kao “miris” (“fragrance”). Mnogi od njih su na popisu poznatih uzročnika endokrinih poremećaja.
“Fragrance” je termin koji može predstavljati tisuće različitih sastojaka (doslovno, barem 3000). Kada koristite proizvod koji sadrži “fragrance” ili “parfum”, svi ti tajanstveni sastojci apsorbiraju se izravno u krvotok. Oni se uglavnom sastoje od kemikalija i otrovni su za vaše zdravlje.

Pripremila sam vam par takvih primjera, ali preporučujem aplikacije Think Dirty, Clean Beauty i Ingred kojima možete lako skenirati vaše proizvode doma i kroz njih vidjeti koji su sastojci opasni.

 

Primjeri štetnih sastojaka:

  • Parfemi (Fragrance)

Parfeme možemo naći u proizvodima kao što su mirisne svijeće, parfemi, losioni, balzami, melemi, osvježivači prostora, gelovi za tuširanje i još ogroman broj proizvoda. Iako je u sastavu navedena jedna riječ, iza naziva ‘parfem’ se krije mnoštvo štetnih kemikalija.

Simptomi intoksikacije nakon kratkotrajnog korištenja: kašalj, iritacija kože, osip, šištanje tijekom disanja, glavobolja, mučnina, povraćanje i iritabilnost.

Simptomi toksikacije nakon dugoročnog korištenja: karcinom, plućne bolesti, kardiovaskularne bolesti i poremećaji reproduktivnog sustava.

  • Triklorsan

Možemo ga naći u proizvodima kao što su sapuni, dezodoransi, kozmetika, gel za brijanje, sprej za dezinfekciju kože, dječje igračke, posuđe.

U mnogim formulacijama se ovaj sastojak koristi kao antibakterijski agens koji preventira kontaminaciju bakterijama. Važno je znati da je registriran je kao pesticid od strane EPA. Topikalna apsorpcija triklosana uzrokuje poremećaje u endokrinom sustavu. Vjeruje se da uzrokuje poremećaje prilikom razvoja bebe u trbuhu kao i nekontrolirani rast stanica u organizmu.

  • Ftalati

Ftalate možemo naći u plastičnim posudama za hranu, losionima, hidratantnim kremama za lice, mirisima, sredstvima za čišćenje, ljepilu i lakovima za nokte.

Ovo je jeftini sastojak koji uzrokuje poremećaje endokrinog sustava. Studije su pokazale da ftalati utječu na proizvodnju hormona kod štakora i imitiraju estrogen kod ljudi.

Napravljena je i studija o povezanosti smanjenog fetalnog rasta i ftalata zbog čega je posebno preporučljivo da ih izbjegavaju trudnice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25327576

  • Formaldehidi

Možemo ih naći u šamponima za bebe, šamponima za kućne ljubimce, šamponima i regeneratorima, gelovima za tuširanje, kremama za sunčanje, dekorativnoj i reparativnoj kozmetici, vlažnim maramicama, pasti za zube i dr.

Formaldehidi su prepoznati i klasificirani kao kancerogenik od strane instituta za tumore. Izlaganje formaldehidima može izazvati iritaciju očiju, asmatični napadaj, kožne iritacije, glavobolju i mučninu.

Simptomi intoksikacije nakon dugoročnog korištenja uključuju karcinome i mogućnost obolijevanja od leukemije. Generalno, proizvodi sadrže malu koncentraciju formaldehida, ali se susrećemo s ovim sastojkom svakodnevno jer se nalazi u obrađenom drvu, namještaju, knauf pločama i sličnim stvarima u kućanstvu.

Kako bi stvari bile još alarmantnije, ovaj sastojak se teško detektira u proizvodima. Često je u deklaraciji sastava naveden pod nekim fragmentiranim nazivom.