Kreme za zaštitu od sunca – koji su opasni sastojci u njima i što odabrati

Kreme za zaštitu od sunca – koji su opasni sastojci u njima i što odabrati

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena, svi više vremena boravimo u prirodi, a samim tim smo više izloženi suncu.

Svakog ljeta sve je više upozorenja o štetnosti sunčevih zraka i preporuka za izbjegavanje sunca u vremenskom periodu od 11-17h, korištenju krema za sunčanje, boravku u hladu itd.

Komercijalne kreme za sunčanje imaju različite zaštitne faktore. Očekujemo da štite kožu, ali zapravo izlažu kožu kemikalijama koje su puno štetnije od sunčevih zraka. Iako se diljem svijeta kreme za sunčanje sve više koriste, određene patologije povezane s izlaganjem suncu, uglavnom malignog melanoma, također je u porastu. Postoje razna zaštitna sredstva protiv izloženosti UV zračenju – fizički filteri raspršuju i reflektiraju UV zrake, a kemijski filtri apsorbiraju te zrake.

Environmental Working Group (EWG), američka neprofitna organizacija provela je istraživanje prema kojem 75 posto od 2000 ispitanih krema i losiona sadrži štetne kemikalije, koje povećavaju rizik od raka i drugih bolesti. Također, navode da mnogi sastojci krema za sunčanje ulaze u krvotok, a neki od njih imaju toksično djelovanje. Jedni jer pod sunčevom svjetlosti oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, dok drugi djeluju kao estrogen te narušavaju hormonalni balans, a neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije i izazvati iritacije kože.

U reviji Environmental Science Technology objavljeno je istraživanje prema kojem su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje – oksibenzon, metoksicinamat i PABA (para-aminobenzoeva kiselina) – estrogenske kemikalije povezane s rakom.

Znanstvenici iz CSIRO laboratorija smatraju da nano-čestice metalnih oksida, koje sadrže kreme za sunčanje, mogu prodrijeti u stanice kože i oštetiti njihov DNK. Od 2013.godine zemlje Europske Unije imaju obvezu na deklaracijama svojih proizvoda navesti sadržaj nano-čestica. Deklaracije vam mogu ukazati i na druge štetne sastojke sredstava za sunčanje pa ih svakako proučite.

 

Izbjegavajte sredstva za sunčanje koja sadrže:

 • bilo koji sastojak označen s -nano
 • cinoksat
 • dioksibenzon
 • homosalat
 • mentil antranilat
 • metoksicinamat
 • oksibenzon
 • oktil saliciklat
 • oktokrilen
 • para amino benzoičku kiselinu
 • parabeni
 • penilbenzimidazol
 • parfeme

 

Na što treba obratiti pažnju:

 • krema za zaštitu od UVA i UVB sunčevih zraka ne smije sadržavati oksibenzon te oblik vitamina A, retinil palmitat. Više od 50 posto krema na američkom tržištu sadrži oksibenzon, čija je glavna funkcija da upija ultraljubičaste zrake. Mnoge znanstvene studije potvrdile su da oksibenzon izaziva hormonalni disbalans, a zbog oštećenja stanica povećava i rizik od nastanka raka kože.
 • tvrtke koji proizvode kreme za sunčanje zavaravaju ljude da je kod kreme najvažnije da ima što veći zaštitni faktor, no istina je da je najvažnije da blokira UVA i UVB zrake – ističe dr. Ariel Ostad sa Sveučilišta New York.
 • nemojte da vas zavara visoki SPF – krema sa SPF 60 ne pruža duplo bolju zaštitu od kreme koja ima SPF 30.
 • kreme sa zaštitnim faktorom od 2 do 14 moraju imati posebno upozorenje da proizvod ne pruža dovoljnu zaštitu od sunčevih opeklina i štetnog sunčevog zračenja koje može rezultirati rakom kože.
 • krema za sunčanje ne štiti kožu od svih štetnih djelovanja sunčevih zraka. One pomažu, ali ne u potpunosti. Ultraljubičaste zrake štete koži drugačije od opekotina jer stvaraju slobodne radikale koje oštećuju stanice kože. Nanošenje nedovoljne količine kreme, nedovoljno često nanošenje ili korištenje proizvoda s lošom UVA zaštitom – može dovesti do oštećenja kože koja nisu vidljiva golim okom.

 

Ako kreme za sunčanje sadrže mnoge štetne sastojake, to ne znači da ne trebate uopće koristiti sredstva za sunčanje.

Ukoliko planirate provoditi vrijeme vani na najjačem suncu, zaštitite kožu prirodnim sredstvima za sunčanje.

Što odabrati

Young Living je nedavno na europsko tržište stavio svoju mineralnu kremu za sunčanje. Nju smatram najboljim odabirom za svoju obitelj jer je u potpunosti prirodna. Ima SPF 50, štiti od UVA i UVB zraka i u sebi ne sadrži štetne kemikalije. Napravljena je od prirodnih i mineralnih sastojaka, a u njezinu su formulu dodana 100% čista eterična ulja smilja, lavande, tamjana, sjemenki mrkve, mire, ylang ylanga i bušina. Sadrži i non-nano cink oksid koji ima prirodan visoki zaštitni faktor i stvara prirodnu barijeru sunčevim zrakama, bez da se ulazi u krvotok. Tekstura kreme izrazito je lagana, pa se jednostavno nanosi i brzo upija, a osim toga njeguje kožu i ne ostavlja bijele tragove. Krema je hipoalergenska i pogodna za vegane, a vodootporna je do 80 minuta.