Higijena ruku na prirodan način

Higijena ruku na prirodan način

Budući da su jedni od najtraženijih proizvoda ovih dana upravo dezinficijensi, odlučila sam podijeliti s vama nešto više detalja o njima!

 

Postoje dvije osnovne vrste dezinficijensa za ruke – oni s alkoholom i oni bez.

 

Bezalkoholni dezinficijensi nisu dovoljno učinkoviti i kao ‘aktivni’ sastojak najčešće sadrže benzalkonium klorid koji je biocid, prezervativ i surfaktant, a djeluje kao iritans na kožu, sluznice i dišni sustav. Bez obzira na dostupnost i cijenu, uvijek birajte alkoholni dezinficijens jer studije pokazuju da su oni gotovo 100% učinkoviti.

Je li alkohol štetan za kožu

U dezinficijense za ruke stavlja se denaturirani alkohol što znači da se u ‘običan’ etilni alkohol dodaju različiti agensi kako bi se on denaturirao odnosno učinio manje prirodnim i kako se ne bi mogao označiti kao ‘jestiv’.

U kozmetičkoj industriji nije dozvoljeno koristiti običan eitlni alkohol, jer prema zakonima, kozmetika ne bi smjela biti konzumabilna. Iz tog razloga, alkohol koji se koristi u kozmetici mora biti na neki način denaturiran. U najvećem broju slučajeva, to se vrši dodavanjem metanola (koji je otrovan), propan-2-ola, acetona itd. Alkohol se može denaturirati prirodnim spojevima, ali to zahtjeva jako puno truda i vremena. Iz tog razloga, većina proizvođača koristi denaturirani alkohol s toksičnim aditivima.

Prema najnovijim smjernicama, dezinficijensi za ruke koji sadrže manje od 60% alkohola nisu dovoljno učinkoviti.

Thieves Waterless Hand Purifier je odobren od strane FDA i dokazano ubija 99.99% mikroorganizama. Sadrži čak 65% alkohola u sebi.

 


Kakav je alkohol u Thieves dezinficijensu

Stručnjaci u Young Livingu koriste denaturirani etanol SD-38B koji je denaturiran uz pomoć mentolne komponente eteričnog ulja peperminta, dakle na potpuno prirodan način! Time alkohol u Thieves dezinficijensu nije toksičan, a zakonski ga je moguće označiti nekonzumabilnim jer ima u sebi neki dodatak i time više nije čisti etanol!

 

Budući da alkohol kao takav isušuje kožu, evo koje su još sastojke dodali kako bi napravili najbolji dezinficijens za našu kožu:

  • aloe vera list u prahu
  • glicerin dobiven iz biljnih ulja
  • hidroksipropil celuloza-derivat celuloze topljiv u vodi. Celuloza je inače stukturna sastavnica zelenih biljaka, koristi se kao zgušnjivač
  • eterična ulja: klinčić, limun, cimet, eukaliptus i ružmarin