Proljetni umor

Proljetni umor

Jeste li znali da se tzv. “proljetni umor” javlja kod SVIH ljudi, u manjem ili većem obimu?

 

Po definiciji, to je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka. On se proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu.

ZAŠTO SE JAVLJA

Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni “utrošak”.

Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice.

Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito “skrivenima”) i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.

Važno je imati na umu da postoji još jedan razlog tom stanju!
Slijedeći “idealne” dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari. Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumijevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metaboliza – izmjene tvari.
To su vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.

 

ŠTO POMAŽE

U prvom planu, vodite računa o kvaliteti prehrane, fizičkoj aktivnosti te boravku na svježem zraku.

Proizvod koji sadrži vitamine i minerale dobro će doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Svjež zrak i boravak na suncu utječu na lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D te nam, uz pravilnu prehranu, pomažu u rješavanju ovog sezonskog problema.

U ovom periodu, neki od suplemenata koje uzima moja obitelj te još neki koje vam preporučujem su:

  • OmegaGize (kapsule koje su odličan izvor Omega3 masnih kiselina, koenzima Q10 te vitamina D)
  • NingXia Red napitak koji je zaista moćan jer sadrži sve potrebne vitamine i minerale
  • Balance Complete (savršen dodatak smoothie-ima; podrška energiji, a važno je spomenuti da ima čak 11g vlakana po porciji,)
  • Super C (bomba vitamina C)
  • MultiGreens (izvor kolina koji je važan za stvaranje energije, sudjeluje u izgradnji tjelesnih stanica, te je značajan za zdravlje krvožilnog i probavnog sustava)
  • Vitamin D

Više o suplementima pročitajte u mojoj Facebook edukacijskoj grupi Tajna esencije.

 

IZVOR: https://bit.ly/3gkblK1