Koristiš li mirisne svijeće?

Koristiš li mirisne svijeće?

Ako je odgovor DA, nastavi čitati!

S obzirom da doma imaš barem jednu mirisnu svijeću, a stiže nam jesen, kada se volimo ušuškati u dekice i s dječicom pročitati dobru slikovnicu ili pogledati neki dokumentarac, sigurna sam da ti pomisao na paljenje mirisne svijeće čini ugodu.

Budući da su iste krcate spojevima koji su štetni za naše zdravlje, odlučila sam ti ispričati sve što sam do sada naučila kroz znanstvena istraživanja.

 

Što se u njima zaista nalazi

Prije svega, kako bi dobila odgovor na to pitanje, moraš pogledati popis sastojaka. Postoje svijeće koje su po sastavu OK, ali velika većina njih sadržava kancerogene spojeve.

Moderan način života nametnuo je trendove koji nam na prvu djeluju ugodnima. Lijep miris je zasigurno nešto što gotovo svi mi volimo i čemu težimo u našim domovima. S obzirom da su police dućana sada PREPLAVLJENE mirisnim svijećama, mislim da je najbolje moguće vrijeme da saznate istinu.

Činjenica da stiže hladniji period godine kada će prozori naših domova biti kraće otvoreni, razlog su da dodatno shvatite ozbiljnost ove teme. Mirisne svijeće izrađene su od parafina, materijala dobivenog iz nafte, ugljena ili škriljevca. Posebnim postupkom iz navedenih sirovina dobiva se parafinski vosak iz kojeg također nastaju izoparafini koji služe kao sastojak mazivnih ulja. Vrlo je sličan prirodnom vosku, ali je čvršći od njega i lako se može rezati nožem. Lijepe je, čiste, bijele boje pa se rabi za izradu svijeća, jer je znatno jeftiniji od prirodnoga voska, točnije pčelinjeg voska od kojeg su se ranije izrađivale svijeće. Stoga parafin može sadržavati kemikalije kao što su benzen i toluen. 

 

Koju karakteristiku dijele benzen i toulen

Oba spoja je Američko društvo za rak uvrstilo na popis poznatih ili mogućih kancerogenih tvari (dakle, spojeva koji dokazano izazivaju nastanak raka). Kako bi shvatila koliko su oni zaista opasni, evo samo nekih informacija koje sam pronašla u znanstvenim istraživanjima:

 

“Uzimajući u obzir poznatu kemijsku karcinogenezu raka mokraćnog mjehura, ovaj mini pregled istražuje moguću vezu između korištenja mirisnih svijeća i rizika od razvoja raka mokraćnog mjehura. Zapaljene mirisne svijeće sadrže mnoge tvari koje se povezuju s rakom mokraćnog mjehura. Nadalje, mirisne svijeće nisu samo vrlo popularne, već su i široko dostupne na tržištu, s ograničenim propisima o kvaliteti i neodređenim sirovinama koje određuju spektar potencijalno opasnih tvari koje se emitiraju tijekom gorenja.”

Ovo je alarm izdan još 2019. u jednom znanstvenom istraživanju. Je li te itko ikada informirao o tome da je pametnije da ne kupuješ tu super-cool mirisnu svijeću? Mene ne. Niti jedan medij.

Idemo dalje!

Prema studiji koja je obuhvatila 500.000 Amerikanaca u 116 različitih gradova, produljena izloženost česticama čađe povećava rizik od smrti od raka pluća ili drugih bolesti srca i pluća. Zašto spominjem čađu? Jer ju, izgaranjem, proizvode upravo svijeće.

I ovo je samo mali dio. Nisam spomenula problematiku kancerogenosti umjetnih mirisa kojima obliluju i zbog kojih su nam i privlačne upravo mirisne svijeće.

Želiš znati više? Javi mi se putem kontakt forme i pomoć ću ti izraditi personalizirani plan prelaska na sigurnije (prirodne) proizvode!