Tablete za perilicu posuđa

Tablete za perilicu posuđa

Kada krenete istraživati štetnost komercijalnih tableta i tekućina za pranje posuđa, naprije vam iskoče informacije što učiniti ukoliko vam dijete proguta istu. Dakle, odmah možemo zaključiti da se radi o proizvodu koji je štetan za naše zdravlje.

Ukoliko krenemo dublje istraživati, možemo uočiti da se u takvim proizvodima nalaze kokteli štetnih industrijskih kemikalija koje ozbiljno narušavaju naše zdravlje.

 

 

Tekućine za pranje posuđa

Glavni sastojak koji većinu posla obavlja u tekućinama za pranje posuđa su tvari nazvane “površinski aktivne tvari” koje su kratke za površinski aktivne tvari. Kao što naziv govori, to su kemikalije koje utječu na površinsku napetost, u ovom slučaju površinsku napetost vode.

Surfaktanti djeluju tako da molekule vode omogućuju prianjanje na tvari, poput masti, koje obično nisu topive u vodi. Oni to postižu tako da imaju kraj koji voli vodu i kraj koji voli ulje. Proizvodna industrija koristi površinski aktivne tvari prilično široko kao odmašćivače, a ono što se nalazi u vašoj boci tekućine za pranje suđa se u biti ne razlikuje. Jednostavno je da ga ima manje u boci tekućine za pranje posuđa nego u industrijskom postrojenju.

Sastav 

Jeste li znali da proizvođači često ne navode sastav kemikalija koje se nalaze u proizvodu za čišćenje? Biorazgradivi anionski i ionski površinski aktivni agenti su svi navedeni u popisu mnogih. Ovi izrazi uključuju gotovo beskrajni popis kemikalija, stoga je nemoguće točno znati što je u formulaciji. Što pokušavaju sakriti? Mnoge tradicionalne i alternativne tvrtke koriste površinski aktivne tvari na bazi nafte i mogu sadržavati alkilfenol etoksilate, za koje se sumnja da su poremećaji hormona čak i u malim dozama (Ann Occup Hyg, 2003; 47: 44159).

 

Opasnost za okoliš

Drugo razmatranje je ono što se događa s deterdžentom nakon što ga ispustite iz odvoda. Mnogi su izvedeni iz petrokemikalija i dugo ostaju u okolišu. Detaljna studija iz 2001. (Projekt zaštite okoliša br. 615) danske Agencije za zaštitu okoliša otkrila je da, iako se većina površinski aktivnih tvari biorazgradi u zraku, oni se mogu akumulirati u vodenim vrstama, uzrokujući potencijalno ozbiljnu štetu. Prema izvješću, mnoge su tipične površinski aktivne tvari toksične za vodene organizme.

 

Tablete za pranje posuđa

Ako biste pogađali koji uobičajeni proizvod za čišćenje u kućanstvu uzrokuje najviše trovanja, vjerojatno biste pogriješili. Iznenađujući odgovor je, prema US Centre for Science in the Public Interest, kemijska sredstva za pranje posuđa. Često iza sebe ostavljaju niz opasnih petrokemikalija, parfema, boja i životinjskih nusproizvoda.

Većina deterdženata za suđe sadrži visoko toksične sastojke, što može izazvati mnoge štetne reakcije ako se progutaju ili udahnu. Za neke od ovih sastojaka poznato je da uzrokuju poremećaje središnjeg živčanog sustava (CNS), poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i sindroma iznenadne dojenačke smrti. Evo popisa sastojaka u nekim od danas najpopularnijih deterdženata za pranje posuđa (koji vam ne moraju biti navedeni na deklaraciji).

 • ACETON – Smatra se opasnim otpadom u SAD-u EPA, udisanje može prouzrokovati suhoću usta i grla, vrtoglavicu, mučninu, neuredan govor, pospanost, a kod jakih izlaganja čak i komu.
 • BENZALDEHID – narkotik i depresiv CNS-a koji mogu izazvati iritaciju u ustima, grlu, očima, koži, plućima i probavnom sustavu, uzrokujući mučninu i bolove u trbuhu. Povezano je i s oštećenjem bubrega.
 • BENZILNI ACETAT – Povezan s karcinomom gušterače, njegove pare iritiraju oči i dišne ​​prolaze, a kad se apsorbiraju kroz kožu mogu uzrokovati sistemske učinke.

Ostale opasne kemikalije koje se nalaze u mnogim današnjim deterdžentima za pranje suđa uključuju klor ili karbamazepin (depresant središnjeg živčanog sustava), klorofenil fenol (toksičan za ljude i živi svijet) i dijetanolamin – DEA (toksičan za bubrege, jetru i živčani sustav).

Opasnost za djecu i kućne ljubimce

Ne iznenađuje da ove kemikalije, ako ih progutaju, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za vas, vašu djecu i kućne ljubimce. Također, biste trebali znati da kad god perete posuđe, iz komercijalnih sredstava za pranje se ispuštaju pare koji sadrže gore navedene toksine. Sve to je prisutno u zraku koji udišete vi i vaša obitelj.

Ovo je alarmantna vijest kad uzmete u obzir da svakodnevno udišete 6 ili više kilograma zagađenog zraka. Uz to, vaša pluća nisu toliko učinkovita u filtriranju toksina kao što je vaš probavni sustav. Na taj način, udisanjem uđe više toksina u vaš organizam. Nije ni čudo što je američka EPA (Američka agencija za zaštitu okoliša) izjavila da je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru naše najvažnije pitanje zaštite okoliša danas.

Iz tog razloga, svakodnevno koristim difuzore i eterična ulja kako bih pročistila zrak u prostorijama u kojima boravi moja obitelj.

 

Tablete za perilicu posuđa

Zbog svega navedenoga, potrebno je ove proizvode zamijeniti prirodnim, sigurnim, opcijama. Jedna od njih su svakako i ove tablete za perilicu suđa koje se vrlo jednostavno i brzo naprave.

 

Za izradu su vam potrebni:

 • Jedna mjerica (jedna čaša) obične kuhinjske soli
 • Pola mjerice sode bikarbone
 • Pola mjerice limunske kiseline u prahu
 • Ukupno 30-40 kapi eteričnih ulja citrusa (npr. naranča, limun, limeta, citrus fresh, pepermint)
 • Šprica u kojoj je voda i jedan čep Thieves Cleanera
 • Drvena kuhača

 

Postupak izrade:

 • Pomješajte suhe sastojke
 • Dodajte eterična ulja i promiješajte
 • Špricajte tekućinu, ali polako, da ne izazovete kemijsku reakciju
 • Kad vidite da se počne pjeniti, znači da je reakcija krenula i da treba prestati s dodavanjem tekućine
 • Miješajte drvenom kuhačom
 • Smjesu stavite u željeni kalup za led i ostavite preko noći

 

Ujutro će vaše tablete biti spremne za upotrebu. Čuvajte ih u staklenoj posudi s poklopcem. Možete ih ubaciti i u wc školjku da ju pročiste i osvježe!