Što je Seed to Seal

Što je Seed to Seal

Velika većina esencijalnih ulja danas na tržištu pogodna je samo za kozmetiku i parfeme. Razlog zbog kojeg su ulja Young Livinga toliko različita je njihova stroga predanost proizvodnji čistog ulja.

Predanost Young Living-a je u stvaranju visoko-terapeutskog proizvoda što znači da su uložili u vlastita poljoprivredna gospodarstva, brinuli se i njegovali vlastite biljke, drveće i grmlje i konačno destilirali, testirali i napunili bočice ulja koja stižu na vaš prag.

Seed to Seal je zbirni naziv za stroge uvjete proizvodnje eteričnog ulja, a evo što on sve uključuje:

Vlastite i partnerske farme

Njihove partnerske farme moraju zadovoljiti vrlo stroge uvjete proizvodnje eteričnih ulja. Jedan od primjera je da moraju imati visokospecijalizirane destilerije s uređajima od stakla ili nehrđajućeg čelika. Većina destilerija drugih proizvođača ima jeftine uređaje koji su napravljeni od plastike. Eterično ulje u kontaktu s plastikom nju razgrađuje, a svi znamo da plastika ima štetan utjecaj na naše zdravlje. Stoga, važno je voditi računa i o ovom segmentu, koji nam je vrlo često nepoznanica prilikom odabira eteričnog ulja. S Young Livingom i ovo znate!

Dakle, važno je zapamtiti da Young Living uzgaja svaku pojedinu biljku na njenom prirodnom staništu. Iz tog razloga su njihove farme (i partnerske farme) rasprostranjene po čitavom svijetu.

Sjeme

Young Living čuva izvorno sjeme biljke koja je dala najkvalitetnije eterično ulje.

 

Njega biljaka

Odabrano sjeme se njeguje u specijalnim staklenicima, tzv.njegovalištima. Tamo biljke ostaju dok ne narastu do točno određene veličine koja omogućuje preživljavanje na prirodnom staništu.

 

 

Sadnja

Prije nego se biljka iz njegovališta posadi na njeno prirodno stanište, zemlja se testira 10-tak puta. Ne smije biti zagađena unazad 50 godina. Imajte na umu da organski uzgoj obvezuje proizvođače da sade u zemlju koja nije zagađena unatrag 7 godina. Dakle, Young Living ima višestruko strože uvjete od organskih.

S obzirom da se biljka sadi na prirodno stanište, svakako se prati i pitanje vremena sadnje. Pod time mislim da se vodi računa o žetvi koja mora biti u točno određeno vrijeme, s obzirom na prirodan ciklus rasta biljke.

 

Kultivacija

Pitanje kultivacije je vrlo važno. Young Living ima jasan stav po tom pitanju te nikada ne prskaju nasade bilja pesticidima kako bi urod bio veći. Kako bi zaštitili biljke od nametnika, oni na poljima lavande postavljaju stupiće s žutom ljepljivom trakom na koje se zalijepe mušice. Drugi način obrane je prskanje glinom. Glina je prirodna supstanca i kao takva je sasvim sigurna za naše zdravlje. Pitanje rješavanje korova se riješi na način da se puste ovce na ispašu.

 

Zalijevanje

Nasadi bilja se ne zalijevaju prisilno što znači da su prirodni uvjeti (kiša) jedini izvor navodnjavanja. Ukoliko nema dovoljno padalina, dolazi do suše te urod propada. U tom slučaju, eteričnog ulja te biljke neće biti na tržištu (što se već dogodilo i s rimskom kamilicom i s lavandom) te se nasadi premještaju na nešto veću nadmorsku visinu. Ona, ponovno, zadovoljava okvire prirodnih granica staništa biljke, a razina padalina se povećava pa je manja šansa za ponovnom sušom.

 

Destilacija

Vrši se pod strogom kontrolom stručnjaka koji već 25 (i više) godina proučavanju pitanje dobivanja svih terapeutskih sastavnica prilikom destilacije svake pojedine biljke.

 

 

 

Bitni detalji o kojima Young Living vodi računa su:

  • korištenje čiste izvorske vode,
  • temperatura na kojoj se svaka pojedina biljka mora destilirati
  • tlak destilacije
  • vrijeme destilacije

 

Pokušat ću vam objasniti koliko je važno da tvrtka zna pravo doba dana za berbu biljke te koliko dugo treba destilirati biljku kako bi dobili kemijske spojeve terapeutskog djelovanja na naš organizam.

Uzmimo CYPRESS (čempres) esencijalno ulje koje ima 280 poznatih kemijskih sastojaka. Ako se destilira 20 sati, dobit ćete samo 20 od 280 terapeutskih sastavnica. Ako ste destilirali 26 sati, ne dobijete niti jednu terapeutsku sastavnicu. Većina tržišnih čempresa destilirana je 3,5 sata. Ispravno trajanje destilacije čempresa je 24 sata za dobivanje punih 280 sastavnica. Ako želite da Cypress obavlja posao za kojeg je namijenjen, tj.da djeluje terapeutski na vaš organizam, morate dobiti svih 280, ni više, ni manje.

 


Testiranje eteričnih ulja

Nakon destilacije, 15-20 testova na svakoj pojedinoj bočici ulja (u 3 niza). Dakle, to je 45 do 60 testova tijekom početne faze ispitivanja kako bi provjerilo je li konzistentno i održivo testiranje. Ako ulje prođe kroz kontrolu kvalitete, puni se u bocu i pogodite? Ponovno se testira u nezavisnim laboratorijima koje koriste i FBI i CSI! U konačnici, svako ulje testiraju minimalno 90, a neka i 120 puta!

Vjerujem da su ove činjenice dovoljne da shvatite koliko ozbiljno Young Living, kao kompanija, pristupa pitanju detaljne analize terapeutskih sastavnica te kvalitete i čistoće eteričnog ulja.

Masena spektometrija
Masena spektometrija

 

Kemotip je svojevrsna procjena kvalitete eteričnog ulja, a ona nam kazuje kojih skupina kemijskih spojeva u tom ulju ima najviše i kakav će zbog toga biti smjer djelovanja tog ulja. Kemotip ovisi o genetskom materijalu biljke, tlu na kojem je ona uzgajana, klimi itd. Sukladno tome, Seed to Seal pokriva pitanje kemotipa jer ima izuzetno stroge uvjete proizvodnje zbog kojih znamo svaki detalj o eteričnom ulju. Više detalja možete naći ovdje.

 

 

 

I za kraj, nešto što je važno svima koji su i dalje skeptični!

Njihova najbliža farma je farma smilja se nalazi pored Šibenika, a destilerija u Dugopolju pored Splita. One su otvorene za sve vas koji se želite uvjeriti da je sve što vam tu pišem zaista istina. Dakle, sljedeći put kad netko kaže da je Seed to Seal standard samo ime i nešto što je neprovjereno, razmislite još jednom. Iza tog naziva stoje čudesne činjenice. Činjenice koje su ključne za našu sigurnost, a neupitno su strogo provjerene od strane EU komisije prilikom dolaska na EU tržište!

 


Kontaktirajte me