Pandemija neurorazvojnih poremećaja kod djece (zaključak)

Pandemija neurorazvojnih poremećaja kod djece (zaključak)

Ukoliko ste pratili prethodne članke (klikni ovdje za 1.članak; klikni ovdje za 2.članak), zasigurno ste došli do zaključka da je ovo vrlo ozbiljna tema te da se tiče i vas!

Stoga, važno je da ju završimo kroz niz zaključaka koje su znanstvenici donijeli na temelju višegodišnjih istraživanja. Sve navedeno je zbir zaključaka u 115 istraživanja pa krenimo!

Koliki je stvarni broj neurotoksičnih spojeva

Tijekom 7 godina njihovog istraživanja, broj industrijskih kemikalija za koje se priznaje da su razvojni neurotoksičari se udvostručio! Izloženost ovim industrijskim kemikalijama u okolišu pridonosi pandemiji razvojne neurotoksičnosti što je bitno da osvijeste svi ljudi koji nas okružuju.

Američko nacionalno istraživačko vijeće je izrazilo zabrinutost jer postoje velike praznine u ispitivanju kemikalija na razvojnu neurotoksičnost. Razlog je taj što nedostaju sustavni podatci koji vode smjernice prevencije; i ogromna količina dokaza potrebnih za regulaciju. Stoga je vrlo malo kemikalija svrstano u kategoriju neurotoksičnih u usporedbi na broj onih za koje se sumnja da bi u toj kategoriji trebali i biti.

Još jedan od temeljnih problema je pretpostavka da su nove kemikalije i tehnologije sigurne dok se ne dokaže suprotno. Klasični primjeri kemikalija koji su predstavljene kao takve (jer su donosili određene koristi) su azbest, talidomid, dietilstilboestrol i klorofluoroogljikovodicima. Svi su kasnije potvrđeni kao vrlo opasni neurotoksini.

Sad zamislite koliko je takvih “novih” kemikalija koje se uvode u komercijalu potrošnju. Za njih još nije dokazana štetnost već će tek biti, nakon određenog vremena koje je službeno potrebno da se ista dokaže.

Ono na što znanstvenici, putem zbira ovih studija, alarmiraju jest i izostanak napora u proučavanju mogućih učinaka na dječje zdravlje.

Najugroženija su djeca

Mozak fetusa i beba je jako osjetljiv na toksične sastojke koji vole masnoće jer je središnji živčani sustav dominantno spremište fetalne masti. To znači da su bebe u dobi od rođenja do 8 godina života najugroženije kada su toksini iz okoliša u pitanju. Do 1 godine starosti su najosjetljiviji.

Procesi neurorazvoja koji su ključni za razvoj mozga te dugoročno utječu na kvalitetu ostatka života su oni koji se javljaju u središnjem živčanom sustavu. Važno je da znate da se to odnosi na fetalni razvoj te razvoj unutar prve 3 godine djetetova života!

Zbog čega je novorođenče do prve godine starosti najosjetljivije na kemikalije

Ovo pitanje je vrlo kompleksno, no zahvaljujući velikom broju znanstvenika koji su se posvetili toj problematici, možemo ustvrditi da postoji nekoliko ključnih razloga:

  1. Udišu dvostruko više zraka, a zona disanja im je bliža tlu gdje je najviše otrova
  2. Sve što se nalazi u djetetovoj blizini, u pravilu, dođe u kontakt sa njegovim rukama te najčešće i ustima. Kada je dijete tako malo, tijelo još ne može i ne zna probaviti, ukloniti ili odrediti da li mu treba sve s čime je u doticaju. Stoga, toksini budu pohranjeni i čuvani u njegovom tijelu.
  3. Izuzetno su osjetljiviji su na kemikalije koje ometaju funkciju hormona jer se njihovi organi još uvijek razvijaju
  4. Imaju niže razvijenu funkciju bubrega
  5. Konzumiraju više hrane i pića po jedinici tjelesne težine kako bi zadovoljili svoje potrebe za rastom i razvojem
  6. Bebina krvno-moždana barijera nije dovoljno razvijena pa sve može proći kroz mozak (korelacija s porastom autističnih slučajeva)
  7. Nisu im još potpuno razvijeni sustavi za detoksikaciju organizma
  8. Nemaju dovoljno razvijena crijeva, tj.imaju premalo različitih crijevnih bakterija
  9. Izloženi su oko 100x više toksina i kemikalija dnevno nego bebe rođene 1960-ih.

 

Što učiniti

Prema trenutnim zakonskim propisima nema nekih konkretnih mjere predostrožnosti kako bi se naša djeca zaštitila od izlaganja toksinima, što se tiče proizvoda koji se trenutno mogu pronaći po dućanima. S obzirom da znanstvenici naglašavaju da ukupan broj neurotoksičnih tvari, koje su danas prepoznate, gotovo sigurno predstavlja podcjenjivanje stvarnog broja razvojnih neurotoksikanata koji su pušteni u globalno okruženje. Velika briga nas, roditelja, jest ta što još ne znamo stvarnu procjenu i razorno djelovanje mnogih spojeva. Ponavljam: svi ti ti spojevi se nalaze u gotovo svim proizvodima koje svakodnevno koristite.

Zapamtite!

Sve što ste ovdje pročitali je zbir od 115 znanstvenih radova i otkrića u istima. Ono što je važno je pogledati sastav proizvoda koje uzimate u roke, od najbezazlenije paste za zube do šampona za vaše dijete. Svi oni IMAJU opasne spojeve. Nažalost, nerijetko i više njih.

Kako biste krenuli u eliminaciju svega što je opasno, a direktno se tiče vašeg izbora, počnite čitati deklaracije proizvoda. Zaprepastit ćete se što je unutra sve skriveno.

Ukoliko želite na tome poraditi i započeti proces izbacivanja svih toksičnih proizvoda iz svoga doma, kontaktirajte me putem kontakt forme (dolje) ili na info@greenrock.hr. Rado ću Vam izraditi personalizirani plan zamjene prirodnim i sigurnim opcijama te pomoći u edukaciji. Dobit ćete sve potrebne materijale i imati moju punu podršku u svako doba dana.